Založ si blog

O žabe nevhodenej do vriacej vody.

Keď vhodíte žabu do hrnca s vriacou vodou, okamžite z neho vyskočí. Keď ju však vhodíte do hrnca so studenou vodou, bude v nej bezstarostne plávať, až kým….je často používaný argument pri úvahách nad vývojom spoločnosti, ktorý je samozrejme mylný, keďže žaba vystresovaná znemožnením pohybu pred vhodením do hrnca s vodou akejkoľvek teploty  odskáče čo najďalej od svojho väzniteľa. (Všetky druhy žiab vyskytujúce na na území Slovenska sú na rozdiel od ľudí zákonom chránené).

Pre popis patológie postupujúceho kolapsu spoločnosti v globálnom meradle je však až príliš popisný, pretože človek, ktorý je ako spoločenský druh vmanipulovateľný do ktoréhokoľvek z nepreberného množstva sociálnych a ekonomických konštruktov, od udobrovania bohov ľudskými obeťami, až po systém, v ktorom je človek ozubené koleso stroja poháňaného hyperkonzumom, teda nemá problém pochvaľovať si vhodenie do vody bez ohľadu na jej teplotu, len aby nenahneval toho, kto mu za plávanie vo vode poskytne nejaké tie poukazy na prístup k životným potrebám.

Spoločenské zriadenie nášho druhu stojí na základoch, ktoré by sa dali nazvať biologickou realitou, spočívajúcou vo fakte, že našou evolučnou stratégiou je inteligencia, na ktorej plné rozvinutie je potrebné extrémne dlhé detstvo naplnené najrôznejšími sociálnymi podnetmi, z ktorých je poskladaná ľudská osobnosť.  Už v dobe kamennej si zopár ľudí, ktorí nemali zábrany pokúsiť sa ovládať iných všimlo, že sa táto vlastnosť dá použiť k ovládaniu a využívaniu ostatných, keď ich presvedčia o svojej božskej podstate, nadradenosti, alebo urodzenosti. Za službu pánovi je odmena, za neposlušnosť trest, ideálne trest uvalený vyššou silou, napríklad bohmi, prípadne neviditeľnou rukou trhu. Neposlúchate boha, ste zatratení a ocitnete sa frustrovaní na okraji spoločnosti. Odmietnete hrať hru na osvieteného zamestnávateľa a pracovitého robotníka, skončíte na dlažbe a stan´sa z vás untermenschen pre ultrapravicových populistov. Začnete sa strachovať o svoj zdroj poukazov na prístup k životným potrebám (výplatu) a hráte túto hru ďalej až do príznakov syndrómu vyhorenia, v horšom prípade do jediného známeho príznaku syndrómu karóši, ktorý v západnom „osvietenom“ svete nie je lekárskou diagnózou a teda preňho neexistuje romantickejšie pomenovanie, ako upracovanie sa na smrť.

Prebieha štvrtá technologická revolúcia, ktorej hlavným znakom je automatizácia výroby a snaha zamestnávateľov o synchronizáciu efektivity práce stroja s efektivitou práce človeka. Voda v našom hrnci sa zahrieva a jej teplota, ktorá už nie je najpríjemnejšia sa ešte stále dá vydržať. Kto nevydrží, ten bol asi len slabý a svet predsa patrí silným. Dogma monetarizmu – pláca za prácu prestáva byť nespochybniteľnou a na rozdiel od svetlých zajtrajškov, ktoré sme si predstavovali v hlbokom socializme si predstavujeme ako nás nahrádzajú pracovné sily z krajín, kde boli vychovaní menej nákladní zamestnanci a ako by sme sa mohli pokúsiť dôstojne prežívať po tom, ako sami emigrujeme do krajín, kde môžeme zdatne konkurovať nákladnejším domorodým zamestnancom. Stúpa sociálne napätie poháňajúce vzostup neonacizmu, vytvárajú sa zástupné témy, ktorých cieľom je odvrátiť pozornosť od skutočných príčin úpadku civilizácie, médiá kŕmia diváka hlavného prúdu rozprávkami o koncepte radikálneho individualizmu, ktorý je viac cool, ako schopnosť ľudí spojiť sa za účelom dosiahnutia spoločných cieľov, napríklad sociálnej spravodlivosti. Paradoxne to dnes vyzerá, ako keby jediná sociálna skupina schopná zjednotenia bola práve tá, ktorá sníva o „disciplíne, poriadku a rasovej nadradenosti vyholenej rasy“.

A teraz už len vymyslieť, ako tú žabu presvedčiť, že v tomto hrnci ju nečakajú žiadne svetlejšie zajtrajšky a jediný spôsob záchrany je vyskočiť a riskovať, že chvíľu nebude súčasťou „celku“.

Nestrieľaj blížneho svojho

28.12.2023

Ani tohtoročné Vianoce sa nezaobišli bez úspešného pokusu samozvaného teroristu o zapísanie sa do dejín krviprelievania a tentokrát šialený masový vrah udrel tak blízko územia Slovakistanu, až to v nejednom vyvolalo úzkosti. Zdeformované médiá hnané túžbou po senzácii začali „informovať“* (*špekulovať bez štipky morálky) o tom, kto a čo vlastne ten [...]

Nepýtaj sa politikov, ako to chcú urobiť

01.09.2023

Blížia sa voľby a čo iné by uvedomelý občan koncom uhorkovej sezóny vo voľnom čase robil, než sa kochal nadrozmernými vyhladenými xichtmi psychopatov, ktorí chcú moc, teda čo to trepem, vážených politikov, ktorí sa uchádzajú o dôveru voliča, opatrenými jednoduchými štekmi o tom, prečo sú tí praví (a nie tí ľaví)(( v skutočnosti do volieb nekandiduje ani jedna [...]

Nejasná správa o konci sveta 2022

18.12.2022

Po tom, ako sme si všetci okrem číňanov vytvorili imunitu voči nepodarenej repríze španielskej chrípky s totálne škaredým menom a pár mesiacov sme sa tešili, že dobre bude, ako náš duševne chorý, toho roku z dôvodu prevalenia sa vyhandlovaného titulu už len minister financií hlásal, Voloďa z „Medveďova“ nadobudol podozrenie, že sme tu všetci homosexuálni [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

stefan4exocet

Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia. (Chomsky)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 193765x
Priemerná čítanosť článkov: 3726x

Autor blogu