Založ si blog

Nerešpektujem tvoj názor

Kedysi strašne dávno, začiatkom pandémie takého škaredého vírusu, ktorý v tých dobách ešte nemal vedomosť, že najlepší spôsob, ako sa rozmnožiť je nezabiť svojho hostiteľa posadil vtedajší duch doby väčšinu človečenstva k monitorom a displejom zariadení určených na komunikáciu a šírenie názorov. Netrvalo dlho, kým si všakovakí podnikavci uvedomili, že Alex Jones (taký pošahaný vloger) nezbohatol na produkcií videí o varení, ale na strašení dôverčivej časti populácie typickej sklonmi k paranoidite.

A keďže indukovaná paranoidita je prenosná prostredníctvom sociálnej interakcie a tú podstatne zjednodušili sociálne siete, tí, ktorí poznajú „skutočnú pravdu“ sa začali množiť ako africké bzdochy v mojej záhrade, čím pozdravujem nácka Magiána, ktorý neverí v globálne otepľovanie. Spočiatku to vyzeralo, že vlnky konšpiračných teórií odoznejú, ako tá o chemtrails, illuminátoch, ale pandémia ponúkla netušene veľké publikum, pre netušené veľké množstvo „odborníkov“, ponúkajúcich „správny názor“, ktorý je navyše „váš“, lebo „vy nie ste nejaké ovce veriace skorumpovaným farmakorporáciám“ (nieže by skorumpované farmakorporácie neexistovali…)

No a tak sa zrodila nová éra moderných dejín – postfaktualizmus. V postfaktualizme je nepodstatná existencia nejakej vedy a jej výdobytkov, to najpodstatnejšie a najsvätejšie je mať „svoj vlastný“ názor. A to by v tom bol čert, keby nové myslenie nových ľudí nevyužili politici, ktorí namiesto toho, aby vyzývali k zdravému rozumu začali oslovovať konkrétne názorové množiny, ktoré postavili proti sebe a tí obzvlášť primitívni jedinci redukovaní na voličov ostali tak nejako agresívni.

Dnes bol predstavený program na zjednotenie rozpoltenej verejnosti pod názvom „Rešpektujem tvoj názor“ a vyzerá to, že v najbližšej dobe to budú mať ťažké hlavne tí, ktorí nie sú členmi exkluzívnej sociálnej skupiny majiteľov správneho názoru, teda tých 20% populácie, ktorá je preukázateľne schopná kritického úsudku, pretože to vyzerá, že sa im bude nejaká skupinka sociológov snažiť vysvetliť, že je potrebné rešpektovať vypatlancov, teda čo to trepem občanov hlásajúcich že Zem je plochá, lebo nikto z tých, čo tvrdia, že je guľatá nebol osobne vo vesmíre, prípadne chruňov, ktorí vedia, že vlády vraždia vynálezcov perpetuum mobile, aby udržali svoje investície v ropnom priemysle.

Ale skúsme si predstaviť, že by sme povinne rešpektovali názory, aké sa pred druhou svetovou vojnou povinne rešpektovali v Nemecku, koľko by asi trvalo, kým by sme si demokraticky zvolili vodcu, ktorý zruší demokraciu v mene boja proti vnútornému a vonkajšiemu nepriateľovi?

Indukovaná paranoidita sa správa ako mykóza. Ak sa nakazíte, ste vtiahnutí do uceleného zdeformovaného svetonázoru v ktorom v rámci dosiahnutia „osvietenia“ dostanete naservírované celé balíčky „pravdy“ a nebudete môcť premýšľať o ich validite, lebo by ste zradili svoju novú myšlienkovú výbavu. Podhubie vás naučí šíriť ho komentármi na sociálnych sieťach, naučí vás brániť sa pred posluhovačmi zla, teda jedincami, schopnými spochybňovať tento názor a keď sa stretnete s inými nakazenými zdieľajúcimi „pravdu“, huba vás odmení pocitom spolupatričnosti. Odtiaľ je už len malý krok k vzniku kultu, ktorý z vás urobí plodnicu, klerika schopného za „pravdu“ bojovať v realite, napríklad strieľaním politikov. No a práve to je dôvod, prečo sa strojcovia politiky zrazu začali báť svojho vlastného výtvoru a snažia sa zmieriť spoločnosť, čo sa im však asi nepodarí a zhoríme v plameňoch nenávisti voči samým sebe.

Niekto kedysi napísal, že Zem funguje ako jeden superorganizmus a ak jedna časť organizmu začne bojovať proti inej časti, takýto organizmus nemá najmenšiu šancu na prežitie.

Inklúziou k trvalej invalidite

18.09.2024

Nekonečný ekonomický rast je v kapitalizme potrebné udržať nekonečný za každú cenu a keďže trh je v kapitalizme to jediné, na čom reálne záleží, trh si našiel spôsob, ako zapustiť svoje korene aj tam, kam by sa pred pár desaťročiami nedostal. Objavil sa trh s inklúziou vašich pošahaných ťažko duševne chorých detičiek (nič sa nebojte, vaše detičky v skutočnosti [...]

Kto bojuje za zelenú planétu

12.08.2024

Vyfabrikovaný duch doby neskorého kapitalizmu loví svoju korisť – peňaženky karikatúr na ľudí, otrávených tieňov pracujúcich, ktorí ešte stále veria, že keď sa v správach povie, že je niečo demokratické, tak je to demokratické a keď sa povie, že niečo zachráni planétu Zem pred globálnym otepľovaním, tak sa stane tak, ako v správach povedali. Okrem vojny o [...]

Free hate culture

16.05.2024

Keď sa spoločnosť nachádza v rozklade a umenie si chce zachovať svoju spoločenskú funkciu, musí zobrazovať svet ako meniteľný…… ale nie slňječkármi…… dezolátmi už určite nie…… tí druhí sú dementi, ožralci, feťáci, vlastne to ani nie sú ľudia…..tak do nich. Nuž tak nejako to od včera vyzerá nielen na sociálnych sieťach. [...]

nádcha, chrípka, choroba, prechladnutie, vreckovky, covid, muž

Nemocnice a lekári sa pripravujú na chrípkovú sezónu, situáciu zhoršuje covid. Kde sa dá zaočkovať a ako kombinovať vakcíny?

28.09.2024 15:00

V októbri sa "oficiálne" začína chrípková sezóna, ale nárast prípadov respiračných ochorení lekári a nemocnici evidujú už od začiatku septembra

Andrej Danko

Tomáš: Danko bude útočiť na Hlas, kým nedostane funkciu. SNS tvrdí, že len kritizuje Tomášovu zlú legislatívu

28.09.2024 14:50

Erik Tomáš označil stupňujúce sa útoky SNS smerom k Hlasu za dôsledok urazenosti Andreja Danka, že nedostal post predsedu NR SR.

Nasralláh

Smrť Nasralláha: Čaká Izrael masový útok Hizballáhu? Irán nechce, aby konflikt explodoval, vraví expert

28.09.2024 14:46

Odborník na Blízky východ James Dorsey reagoval na to, že Izraelu sa podarilo pri leteckom útoku v Bejrúte zabiť šéfa hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha.

náboje, zbraň, poprava

Pri hromadnej streľbe v JAR zomrelo 17 ľudí

28.09.2024 14:43

Pri piatkovej hromadnej streľbe v Juhoafrickej republike zomrelo 17 ľudí, útočníci sú na úteku a polícia po nich pátra.

stefan4exocet

Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia. (Chomsky)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 204326x
Priemerná čítanosť článkov: 3585x

Autor blogu