Založ si blog

Študentský štrajk za budúcnosť života na Zemi

Dňa 15.03.2019 sa koná Svetový štrajk za budúcnosť klímy (podrobnosti nájdete na facebooku, kde nájdete aj odkaz na tento článok). Neviem, či o tom viete, ale predpokladám, že nie, pretože nebyť sociálnych sietí, médiá by sa „opomenuli zmieniť“ o tom, že sa koná niečo iné, ako varieté prezidentských kandidátov. Predtým, ako tie médiá podľahnú prianiam svojich ekonomicky hyperaktívnych vlastníkov a zo štrajku urobia teroristickú akciu, mali by ste vedieť zhruba nasledovné:

Ako si všetci okrem majiteľov ropných rafinérií, uhoľných baní a spoločností zaoberajúcich sa námornou prepravou plus ľudí neschopných kritického uvažovania, lebo im „bolo povedané“, teda jašterákov  už dávnejšie všimli, že meteorológovia, klimatológovia, hydrológovia a biológovia sa pokúšajú dostať k slovu, pretože chcú niečo dôležité povedať práve vám, teda ľudstvu. Z pozície pošahaného blogera síce ťažko zariadim, aby ľudstvo, ktoré sa viac zaoberá ekonomickou slobodou a efektívnosťou dosahovania zisku, teda výmenou pokreslených papierikov symbolizujúcich hodnotu začalo s procesom znižovania hrozby následkov antropocénnej extinkcie, ale pokúsim sa aspoň priblížiť, prečo práve štrajk, prečo práve študenti a prečo musíme urobiť všetko pre to, aby sme túto nám jedinú známu obývateľnú planétu nevymenili za tie pokreslené papieriky.

Keď sa pred tridsiatimi rokmi začali objavovať prvé znamenia klimatickej katastrofy, teda zvyšovanie množstva zadržiavanej tepelnej energie v atmosfére a neskôr, ale oveľa výraznejšie aj v oceánoch, objavilo sa niekoľko scenárov ďalšieho vývoja, medzi ktorými bol aj jeden, známy ako scenár hokejky, (nakreslite si graf, kde ja na vertikálnej osi teplota, na horizontálnej osi čas a do toho nakreslite položenú hokejku s čepeľou na pravej strane) nad ktorým sa veľká časť vedeckej verejnosti tej doby pousmiala, pretože to vyzeralo, ako keby sa jeho tvorcovia chceli zviditeľniť v bulvárnych médiách snahou šokovať verejnosť.

Dnes tu máme práve prebiehajúci práve tento scenár klimatickej zmeny a prvé tisíce živočíšnych a rastlinných druhov už to majú vďaka našej posadnutosti čiernym „zlatom“ a jeho derivátmi nenávratne za sebou. Vymieranie pokračuje prakticky rovnakým tempom, ako sa dostávame na čepeľ pomyselnej klimatickej hokejky a naši pravnuci už budú o značnej časti biosféry čítať len v knihách, teda keď tie knihy nepopália ako posledný dostupný zdroj energie v predpokladanej distopickej spoločnosti presadenej ako posledný pokus o udržanie si moci majiteľmi kapitálu.

Nebudem vás dnes otravovať vedeckými faktami, v prípade, že nie ste zmanipulovaní thing-tankami vyššie uvedených záujmových skupín, nájdete si ich sami, v tomto štádiu procesu likvidácie biosféry už aj na stránkach, ktoré boli pôvodne zamerané na „boj proti HOAX-u o globálnom otepľovaní“, ale napríklad aj na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu a kategórií „klimatológia“, ostatne minulý rok bol napríklad v Bratislave zase ten najteplejší v histórií a to sme tu mali fenomén La niňa, ktorý je pre strednú Európu charakteristický suchým chladnom. (tento rok nás čaká vlhké teplo z dôvodu El niňo, takže sa nesťahujte blízko k riekam). Okrem toho sme tu mali minulý rok najviac supercelárnych búrok v histórií, jedno tornádo a obrovské lokálne rozdiely v úrode vďaka nerovnomernému rozmiestneniu zrážok. Pritom sme z globálnej perspektívy na území, ktoré patrí medzi tie, ktoré majú byť ďalšími následkami klimatickej zmeny zasiahnuté stredne závažne, pričom najvýraznejší klimatický armagedon prebieha v arktickom a subtropickom klimatickom pásme.

Prečo práve štrajk a prečo práve študenti?

S iniciatívou študentského štrajku za záchranu klímy prišla švédska enviroaktivistka Greta Thunberg minulý rok, kedy sa rozhodla bojovať za znižovanie produkcie uhlíkových emisií, ktoré sú hlavnou zložkou pomyselného skleníka zadržujúceho v atmosfére tepelnú zložku slnečného žiarenia tým spôsobom, že namiesto chodenia do školy bude do tamojších volieb stáť s transparentom pred školou. Záujem médií však na seba neupriamila tým, že prejavila odpor voči zamieňaniu vhodnosti tejto planéty pre život za ekonomickú výkonnosť, ale tým, že v tom čase mala 15 rokov, aspergerov syndróm, ale aspoň ju to dostalo na ekonomické fórum nenažrancov v Davose, kde pravdepodobne ako prvá verejne vyhlásila to, čo si o ich hre na ekonomický výkon v kontraste s likvidáciou Zeme myslí a na klimatickú konferenciu OSN. Samozrejme mocnosti ukázali jej iniciatíve prostredník a pokračujú si vo svojom rozoberaní Zeme na súčiastky, veď po nás potopa. A tak sa z jej iniciatívy stal globálny školský štrajk za klímu, ktorý sa vo vyspelejších krajinách koná každý piatok, v krajinách, ktoré sú povedzme si pravdu trocha po zadu sa postupne zavádza do života.

Dnešní študenti sú generáciou, ktorá bude trpieť v najhoršej fáze klimatickej zmeny a trpieť bude aj v prípade, že by sme hneď zajtra prestali produkovať oxid uhličitý. Dôvodov je viac, medzi nimi napríklad ten, že sa nám už podarilo rozpustiť arktický permafrost do takej miery, že produkuje metán, ktorý je ešte výraznejším skleníkovým plynom. Jediné, čo nám zostáva je pripraviť ich na to, že svet ako ho dnes poznajú skončí a stane sa z nich generácia, ktorá bude namiesto užívania si života bojovať s následkami energetického luxusu ich otcov a dedov. Postavili sme ich do prvej línie vojny s následkami našej ekologickej hluchoty a posadnutosti pohodlným spôsobom života. Takže dnešní študenti sú práve tí, kto musí nám otvoriť oči a to za každú cenu. Ideálny by bol globálny generálny štrajk všetkých, ale systém by sa mohol zrútiť príliš rýchlo na to, aby sme ho dokázali pretvoriť na earth friendly.

P.s. My aspíci máme z pohľadu neurotypikov jednu strašne zlú vlastnosť a to takú, že je veľmi ťažké presvedčiť nás o správnosti čohokoľvek, čo je jednoznačne nesprávne, pretože neakceptujeme apelovanie na emócie, ktoré je hlavnou zložkou akejkoľvek propagandy, teda ak za niečo bojujeme, máme na to naozaj vážny dôvod.

 

Nestrieľaj blížneho svojho

28.12.2023

Ani tohtoročné Vianoce sa nezaobišli bez úspešného pokusu samozvaného teroristu o zapísanie sa do dejín krviprelievania a tentokrát šialený masový vrah udrel tak blízko územia Slovakistanu, až to v nejednom vyvolalo úzkosti. Zdeformované médiá hnané túžbou po senzácii začali „informovať“* (*špekulovať bez štipky morálky) o tom, kto a čo vlastne ten [...]

Nepýtaj sa politikov, ako to chcú urobiť

01.09.2023

Blížia sa voľby a čo iné by uvedomelý občan koncom uhorkovej sezóny vo voľnom čase robil, než sa kochal nadrozmernými vyhladenými xichtmi psychopatov, ktorí chcú moc, teda čo to trepem, vážených politikov, ktorí sa uchádzajú o dôveru voliča, opatrenými jednoduchými štekmi o tom, prečo sú tí praví (a nie tí ľaví)(( v skutočnosti do volieb nekandiduje ani jedna [...]

Nejasná správa o konci sveta 2022

18.12.2022

Po tom, ako sme si všetci okrem číňanov vytvorili imunitu voči nepodarenej repríze španielskej chrípky s totálne škaredým menom a pár mesiacov sme sa tešili, že dobre bude, ako náš duševne chorý, toho roku z dôvodu prevalenia sa vyhandlovaného titulu už len minister financií hlásal, Voloďa z „Medveďova“ nadobudol podozrenie, že sme tu všetci homosexuálni [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

stefan4exocet

Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia. (Chomsky)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 193703x
Priemerná čítanosť článkov: 3725x

Autor blogu