Založ si blog

Keď je vírus najlepším učiteľom etiky

Človek je tvor sociálny, ale tá sociálnosť nie je až tak úplne prirodzená. On sa totiž ten človek pod vplyvom dostatku a dostupnosti začne časom meniť na egocentrické prerastené decko, ktoré frfle na čokoľvek, čo nie je podľa jeho predstáv. A neexistuje žiadna možnosť, ako sa z toho človek dostane, kým nedostane poriadnu krespapuľu, čoho sme práve svedkami.

Keby som si mal staviť, z čoho tá facka padne, epidémia by bola až na druhom mieste, hneď po vojne, takže by som svoju stávku prehral tak, ako to mám vo zvyku. Ničmenej máme tu stav spoločnosti, ktorý nie je nepodobný zatraseniu hniezdom sršňov, čo je prvá fáza štrukturálneho násilia, z ktorého tá facka padne. Samotný vírus je v tomto procese celkom nevinne, funguje ako ten prvý dielik domina, ktorý spúšťa kolaps celého systému, na ktorého pohodlnosť si človeci zvykli tak, že by zaňho boli za normálnych okolností schopní bojovať. Našťastie normálne okolnosti nemáme, tak budeme ticho sedieť a pozerať, ako sa bude bojovať proti tomu krpatému guľatému ježkovitému onému. Možno sa aj niečo naučíme.

Corona vírus SARS COV-2 (ten názov je príšernejší, ako virulencia tohto skoro organizmu, ktorý by sa rád rozmnožil, len mu tri percentá nositeľov do dvoch týždňov otrčí kopytá) je v rámci vírusového zverinca jeden z tých lepších učiteľov etiky, pretože zabíja hlavne ľudí v dôchodkovom veku, čo je tá sociálna skupina, ktorú by napr. Sulíkovci najradšej nechali splynovať, pretože „žerú peniaze zo štátneho rozpočtu“ a zároveň tá sociálna skupina, ktorá sa kedysi postarala o to, aby súčasní egocentrickí dospelí dospeli. Teda skupina ľudí, ktorým by sme mali ďakovať za svoje detstvo. Teda máme dôvod správať sa zodpovedne a namiesto lyžovačky v Taliansku stráviť dovolenku na návšteve u rodičov, starých rodičov a pomôcť im vyhnúť sa kontaktu s vírusom, napríklad tým, že im pôjdete nakúpiť.

V druhej lekcii vírusovej etiky si preberieme trocha filozofie, spočívajúcej v hľadaní odpovede na to, čo je vlastne pre spoločnosť dôležité a ako vyzerajú tie nosné piliere spolužitia. Štáty situáciu so šírením nezvládajú, politici šíria paniku, občania majú buď na háku, alebo pobehujú po nákupných centrách s košíkom plným cestovín s plynovou maskou na xichte. Niektorí, napr. moja manželka by dokonca hodili na Taliansko a Čínu jadrové bomby, lebo číňania žerú netopiere a taliani sa navzájom bozkávajú, takže za to všetko môžu. Ekonomika pomaly kolabuje, kultúrne podujatia sú zrušené, zatvárajú sa škôlky, školy, divadlá, výstavy, štadióny a to jediné, čo sa určite nezatvorí budú fabriky, pretože tým sa vírus zázračne vyhne, alebo inak povedané – nie sme vôbec otroci, ale keď prestaneme makať, naši majitelia budú musieť „riešiť“, takže makať a nepýtať sa.

No a tretia lekcia nám ukáže, aký je kto psychicky odolný. To, že sa spoločnosť rozčesla na panikárov a flegmatikov nie je náhoda, pretože ľudská psychika je tiež súčasťou evolučného procesu a prežijú psychicky silnejší, kdežto tí slabší otrčia kopytá. ( V spomínanom Taliansku sa prudko zvýšilo množstvo žien s diagnostikovaným infarktom myokardu, ktorý spôsobila kombinácia zatvorenia škôl, nedostatku potravín a smalltalku s inými ženami). Problém panikárov je deštruktívny potenciál paniky, problém flegmatikov je, že sú najpravdepodobnejšími šíriteľmi vírusu, ostatne aj na slovensko sa vírus dostal cez flegmatika, ktorý ide na lyžovačku a hotovo.

Keď mám sám seba zaradiť do krabičky reaktivity na vírus, tak si myslím, že vírus sa pod kontrolu nedostane, pretože 80% nakazených nemá ani tušenie, že sú nakazení a ten zbytok jednoducho nie je dostatočne geneticky a fyziologicky schopný nemať príznaky, prípadne zomrieť. Mali sme tu kedysi morové rany, ktoré v konečnom dôsledku viedli k slobode a u 10% európanov v prirodzenej odolnosti voči vírusu HIV. Pod kontrolu sa nedostanú ani akciové trhy, svetová ekonomika si zažije v horšom prípade reset, v lepšom prípade sa zmení na systém slúžiaci spoločnosti a možno aj k správnemu pochopeniu termínu „sloboda“.  Panika narobí vždy viac škody, ako jej zdroj a to jediné, čo ma teraz napadá je zaželať vám veľa odolnosti voči konšpiračným bludom, zaručeným správam a samozrejme vírusu, ktorý možno zabije toľko ľudí, ako chrípka.

Nestrieľaj blížneho svojho

28.12.2023

Ani tohtoročné Vianoce sa nezaobišli bez úspešného pokusu samozvaného teroristu o zapísanie sa do dejín krviprelievania a tentokrát šialený masový vrah udrel tak blízko územia Slovakistanu, až to v nejednom vyvolalo úzkosti. Zdeformované médiá hnané túžbou po senzácii začali „informovať“* (*špekulovať bez štipky morálky) o tom, kto a čo vlastne ten [...]

Nepýtaj sa politikov, ako to chcú urobiť

01.09.2023

Blížia sa voľby a čo iné by uvedomelý občan koncom uhorkovej sezóny vo voľnom čase robil, než sa kochal nadrozmernými vyhladenými xichtmi psychopatov, ktorí chcú moc, teda čo to trepem, vážených politikov, ktorí sa uchádzajú o dôveru voliča, opatrenými jednoduchými štekmi o tom, prečo sú tí praví (a nie tí ľaví)(( v skutočnosti do volieb nekandiduje ani jedna [...]

Nejasná správa o konci sveta 2022

18.12.2022

Po tom, ako sme si všetci okrem číňanov vytvorili imunitu voči nepodarenej repríze španielskej chrípky s totálne škaredým menom a pár mesiacov sme sa tešili, že dobre bude, ako náš duševne chorý, toho roku z dôvodu prevalenia sa vyhandlovaného titulu už len minister financií hlásal, Voloďa z „Medveďova“ nadobudol podozrenie, že sme tu všetci homosexuálni [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

stefan4exocet

Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia. (Chomsky)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 193161x
Priemerná čítanosť článkov: 3715x

Autor blogu