Založ si blog

Veľká prestávka v hyperkonzume

Ani sme sa nestačili spamätať zo šoku spôsobeného drakonickými opatreniami na zastavenie „tlsťocha“ (prezývka vírusu SARS-CoV2, ktorú vyfasoval kvôli značnej veľkosti viriónu) a máme na svete prvé následky izolácie, ktorú ako opatrenie proti šíreniu zaviedla väčšina krajín sveta s výnimkou Greatest Britain, kde politici rozhodli, že hromadné spaľovanie mŕtvych je lacnejšie, ako ekonomický kolaps.

Zatiaľ čo taká Gretchen Thunbergovie vyzýva na zníženie spotreby, ako nástroja na zníženie emisií skleníkových plynov, dovalí sa matka príroda, ktorú prestal jeden premnožený živočíšny druh baviť, dostaneme od nej päsťou medzi oči a zrazu máme internety zaplavené fotografiami benátskych delfínov, modrej oblohy nad Čínou a však skúste vyjsť von ( v dostatočnej vzdialenosti od potenciálne nakazených) a zhlboka sa nadýchnuť, zbytok toho, čo chcem napísať pochopíte ľahšie, ako keby som vypisoval siahodlhé traktáty na tému – zastav priemysel, vyliečiš planétu.

Jednoducho sme sa na pár týždňov zavreli v obývačkách a svet okolo sa hneď začal podobať na ten, ktorý si dnešní štyridsiatnici pamätajú zo svojho detstva. Expresne rýchlo sme prešli z túžby „mať“ na túžbu zostať zdraví, prípadne prežiť a začíname pociťovať to, od čoho nás systém hyperkonzumného kapitalizmu pekne dlho držal v úctivej vzdialenosti, teda samotné jadro ľudskej existencie.

Predstavte si, ako si vyjdete s priateľmi, ktorých poznáte naživo do prírody a rozprávate si príhody zo života namiesto sedenia v kaviarni s random kolegom z práce v tichu prerušovanom vyťukávaním prázdnych fráz do messengera. Namiesto monitora praskajúce drevo v ohnisku, namiesto sushi a pizze opekané jablká napichnuté na lieskových paliciach a okolo vietor v korunách stromov, cez ktoré po západe slnka presvitajú hviezdy. Žiadny nový ajfón, žiadne šérovanie memes, žiadne ponáhľanie sa. Takto nejako vyzeral život vašich otcov a dedov, keď práve netrávili čas v práci, kde nemuseli rýchlosťou konkurovať strojom. Bol to svet v ktorom sa neoplatilo študovať psychiatriu, lebo by ste mali príliš málo klientov na to, aby vás to uživilo.

Jeden známy používa pomerne často frázu: „Nepri**beš, nevysvetlíš“ a práve teraz si prežívame bolesť, ktorú také „pri**banie“ od matky prírody prináša. Možno sa po zahojení rany necháme naviesť späť na kultúru „chcenia“, lebo inak trhová ekonomika, ktorá je „tým najlepším systémom, aký sme ešte pár týždňov dozadu mohli mať“ utrpí také škody, že všetci prídeme o svoje pokreslené papieriky a budeme strašne chudobní, alebo zistíme, že bohatstvo nie je to číslo, ktoré poniektorým svieti na výpisoch z účtov, ale niečo celkom iné. Nazvime to napríklad bohatstvom reálneho žitia svojich životov, alebo bohatstvom ducha.

Kedysi dávno som bol moderátorom slovenskej odnože hnutia Zeitgeist, ktoré sa pokúšalo rozšíriť do všeobecného povedomia ideu zdrojovej ekonomiky, čo je navrhnutý socio-ekonomický systém, v ktorom je ekonomický konštrukt substrátom pre rozvoj samotného ľudstva vo všetkých aspektoch a zároveň ochraňuje prírodné zdroje pred vyčerpaním. Hnutie som opustil a onedlho prestalo byť aktívne, pretože tak nejako nebola idea zdrojovej ekonomiky zaujímavá pre štandardné médiá, ktorých majitelia by nemali problém skôr rozšíriť „zaručenú informáciu“, že sme banda satanistov a nie že by to niektoré aj neurobili a tiež nebola zaujímavá pre novú ekonomicky aktívnu generáciu, ktorá bola už v rámci základného „vzdelania“ indoktrinovaná k chceniu. Dnes si znova dokážem predstaviť, že by som sa dožil aspoň postavenia základov takéhoto systému. Nie preto, že je výhodný, ale preto, že som presvedčený o tom, že je lepší, ako ten, ktorý sa dnes zvíja v bolestiach.

Po každej búrke vyjde slnko, ale každá poriadna búrka po sebe zanechá následky, ktoré slúžia ako pripomienka ťažkých časov, ktoré sme ako druh prekonali. A možno je to aj pripomienka toho, že ak sa vydáme nesprávnym smerom, skôr či neskôr príde ďalšia búrka, pred ktorou sa niektorí z nás nebudú mať kam schovať.  Tak si užite pohľad na modrú oblohu bez dymiacich komínov a namiesto živenia ponorkovej choroby z prítomnosti svojich rodín okolo premýšľajte. Väčšina z nás má na premýšľanie vyčlenenú kopu času a možno pri tom aj niečo nové vymyslíme.

 

Radšej zdaniť, ako zožrať

26.04.2024

Po najnovšom vynáleze slovakistanskej parasociálnej vlády, ktorú si pospolitý ľud slovenský zvolil v hrôze z toho, že z vodovodu potečie namiesto vody LGBTQI, hrôze z toho, že budú musieť zhruba 10 minút bojovať proti ruským „bratom“ a hrôze z všadeprítomných amerických agentov,…. teda dani z cukru, ktorá musí byť, aby sa efektívnejšie bojovalo proti [...]

Nestrieľaj blížneho svojho

28.12.2023

Ani tohtoročné Vianoce sa nezaobišli bez úspešného pokusu samozvaného teroristu o zapísanie sa do dejín krviprelievania a tentokrát šialený masový vrah udrel tak blízko územia Slovakistanu, až to v nejednom vyvolalo úzkosti. Zdeformované médiá hnané túžbou po senzácii začali „informovať“* (*špekulovať bez štipky morálky) o tom, kto a čo vlastne ten [...]

Nepýtaj sa politikov, ako to chcú urobiť

01.09.2023

Blížia sa voľby a čo iné by uvedomelý občan koncom uhorkovej sezóny vo voľnom čase robil, než sa kochal nadrozmernými vyhladenými xichtmi psychopatov, ktorí chcú moc, teda čo to trepem, vážených politikov, ktorí sa uchádzajú o dôveru voliča, opatrenými jednoduchými štekmi o tom, prečo sú tí praví (a nie tí ľaví)(( v skutočnosti do volieb nekandiduje ani jedna [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

stefan4exocet

Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia. (Chomsky)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 195252x
Priemerná čítanosť článkov: 3684x

Autor blogu